Kawa z cykorii to świetny zamiennik tego tradycyjnego napoju. Jednak w przeciwieństwie do niego nie zawiera kofeiny, a dodatkowo korzystnie wpływa na zdrowie. Wszystko to dzięki zawartości dużej ilości magnezu, manganu, żelaza, potasu. Cykoria w przeciwieństwie do zwykłej kawy korzystnie oddziałuje na układ pokarmowy. Poprawia też pracę nerek. Najczęściej otrzymywana jest z prażonego korzenia cykorii. W sklepach można również nabyć kawę zbożową z jej dodatkiem. Związki zawarte w tym warzywie wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego, poprawiają m.in. pamięć, koncentrację, stymulują procesy odpowiedzialne za zdrowy wygląd włosów, skóry i paznokci.
Kawa z cykorii jest nie tylko świetnym zamiennikiem kawy tradycyjnej, ale również może być pita w celach zdrowotnych. Jest idealna dla osób, które walczą z nadciśnieniem, a zawarty w niej błonnik obniża poziom złego cholesterolu i wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Aby wyciągnąć z kawy maksimum właściwości, należy ją pić, co najmniej dwa razy dziennie. Świetnie smakuje z mlekiem lub miodem. Można też dodać do niej cynamon, kardamon czy wanilię.
Poprzednia
Następna