Wyspa kuchenna powinna zapewniać swobodę poruszania się po pomieszczeniu. Nie może ich przytłaczać, co zdarza się w mniejszych przestrzeniach. Wyspa jest dobrym rozwiązaniem w kuchni otwartej, pozwala oddzielić część kuchenną od salonu. Odległość między wyspą a szafkami kuchennymi powinna wynosić jakieś 80-90 cm.
Jeśli planujemy siedzieć przy wyspie należy pamiętać o tym, żeby hokery ustawić od odsłoniętej części kuchni, a nie od strony szafek, co mogłoby utrudnić swobodne poruszanie się.
Najczęściej wyspa stosowana jest przy zabudowie kuchni w kształcie litery U. W przypadku mniejszej przestrzeni można zdecydować się na zabudowę w kształcie litery L. Przyjmuje się, że blat roboczy wyspy powinien mieć minimum 80 cm. Warto przy tym pamiętać, że jeśli wyspa ma pełnić rolę stołu, ma się w niej znajdować zlew, piekarnik, płyta grzewcza itp. konieczne będzie przeznaczenie większej przestrzeni.
W małych, zamkniętych kuchniach można pójść na kompromis i zdecydować się na półwysep.
Poprzednia
Następna