Podobne mają już okoliczne miejscowości, jak choćby Kalisz. - Statystyki są nieubłagane. Każdego roku Polak średnio wyrzuca około 235 kg żywności a ponad połowa z tego przypada na gospodarstwa domowe. Dlatego takie inicjatywy jak tworzenie jadłodzielni z jednej strony mają przeciwdziałać marnowaniu się jedzenia, a z drugiej wspierać osoby potrzebujące, które mogą skorzystać ze znajdujących się w niej produktów. Na jadłodzielnię składa się - lodówka oraz regały - informowała wówczas Gazeta Internetowa iKalisz.pl. Kaliska jadłodzielnia jest przedsięwzięciem Fundacji CHOPS i marki Winiary, która prowadzi akcję "Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu". Tam opiekę nad chłodnią sprawuje wolontariuszka.
Podobnie w ostrowską inicjatywę włączyła się firma Winiary, a za całym tym przedsięwzięciem stoi Teen Challenge Ostrów Wielkopolski. - Jako misja Teen Challenge chcemy docierać do najbardziej potrzebujących ludzi w naszym mieście - informują przedstawiciele misji, która będzie opiekunem miejsca.
Poprzednia
Następna