iOstrowWlkp.pl reklamy
Ostrów Wielkopolski

Shii-Take i Eryngii nie tylko smaczne, ale i zdrowe

Zdjęcie: powiat-ostrowski.pl
Podczas tegorocznego Ostrowskiego Festiwalu Smaków królowały egzotyczne grzyby: Shii-Take i Eryngii. Wystawcy, którzy wzięli udział w imprezie Zespołu Szkół Usługowych udowodnili, że te egzotyczne grzyby można przygotować na wiele sposobów.

Impreza skupiła restauratorów i przedsiębiorców związanych z gastronomią z całego regionu. Dla wystawców jest to okazja do zaprezentowania swojej firmy klientom, wzbogacenia menu, ale również zacięta rywalizacja w konkursach na najlepsze stoisko oraz najlepszą potrawę z wykorzystaniem tematycznego produktu.

Odwiedzający mieli możliwość posmakowania zupełnie nowych dań lub znanych receptur z dodatkiem mało znanych grzybów Shii-Take i Eryngii. Jak się okazuje warto sięgać po te produkty i włączyć je do codziennych jadłospisów. Oprócz walorów smakowych posiadają również własności prozdrowotnych, a nawet leczniczych: wzmacniają układ odpornościowy dzięki specjalnej kombinacji przeciwutleniaczy, posiadają właściwości przeciwnowotworowe, m.in. dzięki zawartym w nich polisacharydom. Grzyby Shii-Take uważane są za naturalne źródło interferonu, białka wywołującego reakcję odpornościową na choroby wirusowe i raka.

 

Restauratorzy z wielką pomysłowością podjęli wyzwanie. Egzotyczne grzyby gotowano, smażono, zapiekano w pierożkach, marynowano. Zdaniem jury niewiele było potraw rodem z dalekiego wschodu, najczęściej były to tradycyjne dania urozmaicone egzotycznym grzybem. Duże uznanie zyskał natomiast sposób podania i wykończenie potraw, w tym zakresie lokalni restauratorzy odnotowują coraz większy postęp, zadziwiając nawet doświadczone jury.

W konkursie na najlepszą potrawę profesjonalne jury w składzie: Joanna Ochniak (ekspert w dziedzinie marketingu w gastronomii), Andrzej Klimek (szef kuchni Restauracji Pałac Tłokinia) i Grzegorz Górnik (mistrz sztuki kelnerskiej) wyłoniło spośród 35 dań zwycięską „siódemkę”:

  • puszyste bułeczki bao z eryngiem i konfitowaną kaczką podane na mixie sałat z chrupiącym bekonem i shii-take - agencja handlowa Limba Catering
  • futomaki z omletem tamago i grzybami shii-take - restauracja Ogrody Smaku
  • karczek sous vide z karmelizowanymi grzybami eryngii - restauracja Górecznik
  • eryngii duszone w porto i ziołach z macerowaną kaczą piersią restauracja Gościniec Zębcowski
  • bulion z grzybami shii-take i warzywami wraz z pierożkami z nadzieniem z eryngii - restauracja Jesionowy Dwór
  • gołąbki po japońsku - Zespół Szkół Usługowych
  • kwiatowy pieróg shii-take – restauracja Senator.

W ocenie potraw wzięli także udział zwiedzający, którzy za najsmaczniejszą potrawę Festiwalu uznali: pate z królika i shii-take z marynowanymi burakami (Gościniec Zębcowski), pasztet wieprzowy z grzybami shii-take (Raszkowianka), sałatka „Zemsta teściowej” (Senator).

W konkursie na najlepsze stoisko największe uznanie zdobyły restauracje: Limba, Senator, Gościniec Zębcowski, Jesionowy Dwór, Bankietowa, Trzcieliny oraz stoisko Zespołu Szkół Usługowych.

Festiwal Smaków w ZSU tradycyjnie odwiedziły tłumy miłośników dobrego jedzenia. Oprócz stoisk wielkim zainteresowaniem cieszyły się pokazy kulinarne, barmańskie i cukierniczy z możliwością degustacji lodów rzemieślniczych. Stałą i obleganą atrakcją jest tzw. Słodka Dziupla ze stoiskami lokalnych cukierników.

 

 
Źródło: powiat-ostrowski.pl





Tworzenie stron i sklepów internetowych - internetka.pl

Czytaj również

MOBILNY ŻURAW OSTRÓW WIELKOPOLSKI