iOstrowWlkp.pl reklamy
Raszków

Serowy zawrót głowy

2021-07-14 11:07:00
Zdjęcie: UMiG Raszków
Raszkowscy seniorzy wzięli udział w warsztatach kulinarnych.

W zajęciach w ramach projektu "Nasz lokalny patriotyzm kulinarny" wzięło udział 50 osób. Seniorzy najpierw uczestniczyli w 8-godzinnych warsztatach serowarskich, w trakcie których uczyli się wytwarzania 4 typów serów - żuławskiego, korycińskiego, oscypka i ricotty. Przy tej okazji nie zapomniano także o wielkopolskim serze smażonym.

 

Zaś druga część warsztatów poświęcona była pieczeniu chleba i przygotowaniu kiszonek. Najpierw uczestnicy poznawali właściwości prozdrowotne poszczególnych rodzajów pieczywa i rozmawiali o tym, co się dzieje z mąką poddaną fermentacji, gdy powstaje zakwas. Oczywiście upieczono (i zjedzono) chleb. Każdy zabrał też do domu swoją porcję zakwasu. Seniorzy poznawali także tajniki sporządzania kiszonek. Dowiedzieli się jak przygotowywać solanki i dobierać przyprawy do różnych rodzajów kiszonek. A na koniec własnoręcznie przygotowali kiszonki z pomidorów koktajlowych, kalafiora, cytryny, jabłek i podagrycznika.

 

Zajęcia odbywały się w świetlicy wiejskiej w Moszczance. Instruktorką była Joanna Włodarska z "Siedliska pod Lipami". Projekt przygotowany przez Stowarzyszenie Rozwoju i Współpracy Wsi Moszczanka i Skrzebowa dofinansowany jest ze środków Programu wieloletniego na rzecz Osób Starszych „Aktywni+” na lata 2021–2025.

 

(alf)

 




Czytaj również

POLUB NAS NA FACEBOOK