W sumie w przedsięwzięciu wzięło udział 50 seniorów, którzy od lipca uczestniczyli w projekcie realizowanym w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa pod hasłem "Smaki dziedzictwa". Zwieńczeniem ciężkiej pracy wykonanej podczas warsztatów, była prezentacja smaków, których skosztować mogli m.in. uczestnicy V Loretańskiego Rajdu Pieszo-Rowerowego. Impreza odbyła się w "Starej oborze" w Skrzebowej.
- Głównymi działaniami realizowanego projektu były oryginalne i innowacyjne warsztaty kulinarne z wykorzystaniem nowoczesnych metod gotowania dawnych potraw, działania animacyjne i integracyjne oraz wizyty studyjne dla seniorów, których wspólnym mianownikiem był "lokalny patriotyzm kulinarny", rozumiany jako poczucie tożsamości narodowej i regionalnej poprzez pielęgnowanie tradycji w połączeniu z nowoczesnością - podkreślają organizatorzy gastronomicznego przedsięwzięcia.
W ramach przedsięwzięcia seniorzy odwiedzili m.in. Pałac Króla Jana III Sobieskiego w Wilanowie, Ziołowy Zakątek w Korycinach, Wioskę Garncarską w Kamionce oraz Wioskę Gręplarską Pachnącą Ziołami w Bukwałdzie. Wzięli także udział w warsztatach serowarskich oraz chlebowo-kiszonkowych w Moszczance.
Projekt dofinansowany był ze środków Programu wieloletniego na rzecz Osób Starszych "Aktywni+" na lata 2021–2025. Zaś jego realizatorem było Stowarzyszenie Rozwoju i Współpracy Wsi Moszczanka oraz Skrzebowa.
(alf)
Poprzednia
Następna