iOstrowWlkp.pl reklamy
Poradnik

Popularne połączenia składników mogą być niebezpieczne! Czego lepiej unikać?

2019-12-06 13:01:00
Są potrawy, których składniki idealnie się ze sobą komponują. Niestety, niektóre z nich są bardzo szkodliwe dla organizmu.

W dobie większego zwracania uwagi na jedzenie i unikania przetworzonej żywności, naukowcy zwracają uwagę na szkodliwość łączenia niektórych składników ze sobą. Te połączenia mogą być zaskakujące, ponieważ od wielu lat towarzyszą nam w kuchni.

 

Oto one:

  • Ogórek zielony i pomidor. To połączenie może najbardziej zaskoczyć. Choć świetnie razem smakują, to blokują swoje właściwości nawzajem. Zielony ogórek zawiera enzym, który utlenia zawartą w pomidorze witaminę C. Połączenie tych składników nie jest szkodliwe dla organizmu, ale nie wnosi żadnych dobrych rzeczy.
  • Pomidor z twarogiem. Pomidor zawiera kwasy, które połączone z białym serem tworzą kryształki, które odkładają się w stawach. W konsekwencji sprawiają ból podczas poruszania się.
  • Herbata i cytryna. To zaraz po ogórku i pomidorze drugie z zaskakujących połączeń, których powinno się unikać. Może się wydawać, że połączenie cytryny i herbaty to witaminowa bomba. Nic bardziej mylnego! W herbacie znajduje się glin, który odpowiedzialny jest za m.in. chorobę Alzheimera. Występuje on w formie nieprzyswajalnej dla organizmu, jednak po dodaniu soku z cytryny, zmienia on postać na cytrynian glinu. Taka forma z kolei świetnie się wchłania. Dlatego lepiej unikać większej ilości soku z cytryny dodanej do herbaty.
  • Herbata i ciasto. W herbacie i również kawie występują garbniki, które niszczą wiele związków, m.in. witaminę B1, która zawarta jest w puszystym cieście drożdżowym. Do ciasta lepiej pić słabszy napar z herbaty.
  • Ser i mięso. Choć to popularne i kuszące połączenie, zwłaszcza w potrawach typu fast-food. Niestety, odpowiedzialne jest one za ciężkie trawienie i spustoszenie w organizmie.
  • Czerwone wino i mięso. Kolejny raz mówimy o garbnikach, które zawarte w czerwonym winie uniemożliwiają wchłanianie żelaza, które znajduje się w mięsie wieprzowym, dziczyźnie czy wołowinie.

 



Czytaj również

POLUB NAS NA FACEBOOK