iOstrowWlkp.pl reklamy
Zdrowie

Jajka bogate w białko i witaminy

Jedzenie jajek podczas śniadania wielkanocnego to tradycja. Co niektórzy prześcigają się w ich ilości. Nie należy jednak z nimi przesadzać. Ile jajek można zjeść, aby sobie nie zaszkodzić a jednocześnie dostarczyć organizmowi cennych składników?

Zacznijmy od tego, że jajka są bogate w białko, witaminy A, D, B1, B2, B12, żelazo czy składniki mineralne, ale i luteinę, która dobrze wpływa na wzrok. 

Zawierają też dużo cholesterolu. Jajka nie wpływają jednak w znaczący sposób na podwyższenie złego cholesterolu.

Co do ilości spożywanych jajek, zdania ekspertów są podzielone. Jedni uważają, że optymalną opcją będzie 1 jajko dziennie, inni z kolei twierdzą, że kilkadziesiąt tygodniowo. Najlepszą radą będzie umiar. Bezpieczne powinno być zjedzenie 1 - 2 jajek jednego dnia.

 

Pamiętajmy! Nadmierne spożycie jajek może grozić nie tylko dodatkowymi kilogramami, ale i wzdęciami. 

 

Podczas świąt, ale i nie tylko warto pamiętać o tym, że jajka są ukryte też w innych potrawach - ciastach, kremach itp.  






Tworzenie stron i sklepów internetowych - internetka.pl

Czytaj również