Zacznijmy od tego, że jajka są bogate w białko, witaminy A, D, B1, B2, B12, żelazo czy składniki mineralne, ale i luteinę, która dobrze wpływa na wzrok.
Zawierają też dużo cholesterolu. Jajka nie wpływają jednak w znaczący sposób na podwyższenie złego cholesterolu.
Co do ilości spożywanych jajek, zdania ekspertów są podzielone. Jedni uważają, że optymalną opcją będzie 1 jajko dziennie, inni z kolei twierdzą, że kilkadziesiąt tygodniowo. Najlepszą radą będzie umiar. Bezpieczne powinno być zjedzenie 1 - 2 jajek jednego dnia.
Pamiętajmy! Nadmierne spożycie jajek może grozić nie tylko dodatkowymi kilogramami, ale i wzdęciami.
Podczas świąt, ale i nie tylko warto pamiętać o tym, że jajka są ukryte też w innych potrawach - ciastach, kremach itp.
Poprzednia
Następna