iOstrowWlkp.pl reklamy
Poradnik

Imbir i kminek na zgagę. Jak ich używać?

2020-09-04 13:23:54
Zgaga to częsta dolegliwość. Niestety też bardzo nieprzyjemna, bo powoduje uczucie pieczenia w przełyku. Zanim pospieszy się do apteki po środki na zgagę, warto spróbować domowych sposobów.

Zgaga to nic innego jak cofające się do przełyku kwasy żołądkowe. Jej najczęstszą przyczyną jest osłabienie dolnego zwieracza przełyku. Jeśli długo ta dolegliwość się utrzymuje, to należy udać się do lekarza. Natomiast by jej uniknąć należy całkowicie odstawić lub ograniczyć spożywanie takich produktów jak m.in.: alkohol, kawa, herbata, gazowane napoje, owoce cytrusowe, smażone i tłuste potrawy. Gdy już się jednak pojawi można sięgnąć po napar ze świeżego imbiru. Jego mały kawałeczek pokroić w plastry i zalać wrzątkiem. Po 10 minutach wypić. Podobnie można zrobić z kminkiem rzymskim. Dwie łyżeczki zioła wsypać do kubka i zalać wrzątkiem. Po 10 minutach wypić.

 

Co ciekawe, często stosowana w dolegliwościach żołądkowych mięta w przypadku zgagi nie pomoże, a może tylko zadziałać w odwrotną stronę.



Czytaj również

POLUB NAS NA FACEBOOK