Zanim podejmie się decyzję o zmianie diety na całkowicie wolną od mięsa i produktów zwierzęcych, czyli wegańską, warto wiedzieć, że nie jest ona w 100% zdrowa. Głównie ze względu na małą ilość białka w serwowanych potrawach. Trzeba je zastępować odpowiednimi produktami, takimi jak soja, zboża, rośliny strączkowe, nasiona czy orzechy. Osoby, które nie wyobrażają sobie posiłku bez mięsa, nie mają powodów do obaw. Wegańskie produkty imitujące mięso są tak przyrządzane i doprawiane, że często są nie do odróżnienia jeśli chodzi o smak.
Nagłe odstawienie produktów mięsnych może wywołać szok w organizmie, dlatego trzeba to robić stopniowo. Jeśli nie wyjdzie za pierwszym razem, nie można się zniechęcać, to często występuje. Trzeba dać sobie czas i przede wszystkim poznać bogactwo roślin. Najlepiej spisać sobie w notesie proste przepisy wegańskie, których w Internecie jest mnóstwo. Dobrze jeśli ktoś z bliskiego otoczenia początkującego weganina również nim jest. Łatwiej będzie wytrwać i można dzielić się doświadczeniami. Na początku należy poświęcić czas na znalezienie zamienników ulubionych produktów np. mleko sojowe zamiast krowiego.
Poprzednia
Następna