50 pań wzięło udział w warsztatach ziołowych w "Starej oborze" w Skrzybowej prowadzonych przez dyplomowane zielarki i animatorki kultury z Poznania - Sarę Grolewską oraz Annę Gruszkę.
Podczas zajęć, które poprzedzone były spacerem w poszukiwaniu gatunków roślin, które można wykorzystać w ziołolecznictwie, uczestniczki poznały właściwości lokalnych ziół oraz bogactwo botanicznego otoczenia. Dowiedziały się, które rodzime rośliny były wykorzystywane w dawnej diecie i jak je przyrządzano. Zapoznały się ze składnikami mającymi działanie lecznicze, poznały, które rośliny są jadalne, jak wykorzystać je w kuchni i jak robiono to tradycyjnie na przestrzeni wieków. Na bazie pozbieranych roślin wykonały trzy ziołowe specjały, które mogą wykorzystać zarówno w kuchni jak i w domowej apteczce - wino ziołowe, krem do rąk oraz syrop.
Przedsięwzięcie realizowane było w ramach projektu "Nasz lokalny patriotyzm kulinarny" sfinansowanego ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021-2030. Organizatorem spotkania było Stowarzyszenie Rozwoju i Współpracy Wsi Moszczanka i Skrzebowa.
Poprzednia
Następna