Warsztaty odbędą się w godzinach od 17:00 do 19:00, w Centrum Aktywności Lokalnej, przy alei Powstańców Wielkopolskich 14 w Ostrowie Wielkopolskim, w terminach:
Uczestnicy warsztatów poznają ideę zero waste oraz fakty i mity na temat gotowania bez resztek. Prowadząca podpowie na co zwracać uwagę podczas zakupów i jakie produkty warto wybierać, a przede wszystkim jak przechowywać i przygotowywać żywność, żeby jej nie marnować i zadbać o oszczędności w domowym budżecie. Poruszymy także kwestie związane z ochroną środowiska i racjonalnym wykorzystywaniu zasobów naszej planety. Ostrowianie zdobędą praktyczne umiejętności jak planować codzienne posiłki i tworzyć listę zakupów w myśl zasady zero waste. Natomiast na deser przygotujemy razem pyszne dania z produktów, które zazwyczaj lądują w koszu, a można z nich przyrządzić smaczne i wartościowe potrawy.
Wyjątkowe spotkania w duchu zero waste poprowadzi Sylwia Majcher - edukatorka ekologiczna, dziennikarka, autorka kilku książek, w tym bestsellera „Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku”. Prowadzi warsztaty oraz szkolenia poświęcone ekologii i niemarnowaniu jedzenia. Znana ze swoich gościnnych występów między innymi w Dzień Dobry TVN, Pytanie na Śniadanie, Radio Zet, Onet Rano, gdzie poruszała kwestie związane z niemarnowaniem jedzenia oraz gotowała w myśl zasady zero waste.
Regulamin i więcej informacji można znaleźć na stronie internetowej umostrow.pl/zero-waste lub pod numerem telefonu 62 58 22 504. Wszystkie warsztaty są bezpłatne.
Poprzednia
Następna