iOstrowWlkp.pl reklamy
rotator reklamuj się w gazecie internetowej iOstrowWlkp.pl
rotator reklamuj się w gazecie internetowej iOstrowWlkp.pl


Reklama - COLORSHIRT.PL - Nadruki na koszulki, gadżety reklamowe z nadrukiem dla firm

PARTNERZY - Fundacja Legalna Kultura

PARTNERZY - Zespół wyścigowy KM RACING TEAM

Informacje z pierwszej ręki z policji i straży pożarnej w Ostrowie Wielkopolskim.

Sportowe wydarzenia z powiatu ostrowskiego. Poznajcie relacje z rozgrywek ligowych, a także ze szkolnych zmagań i potyczek na osiedlowych boiskach.


Znajdziecie tutaj bardzo ciekawe oferty na temat pracy w lokalnych firmach powiatu ostrowskiego.


Informator Zdrowie i Aktywność - porady i ciekawostki


iPomagamy - wspieraj naszą zakładkę aktywnie
Na ślubnym kobiercu

Wybieramy menu na wesele

2019-08-26 14:08:00

Zdjęcie: Archiwum
Planując ślub należy liczyć się z wieloma problemami. Przygotowanie menu weselnego to jedna z trudniejszych spraw, z jakimi muszą uporać się przyszli nowożeńcy.

Planując weselne menu, należy pamiętać, by jego poszczególne opcje nie były skierowane do jednego rodzaju osób. Poza tym nie można przesadzać z nadmiarem, ponieważ wtedy koszt uroczystości może wzrosnąć do niebotycznych rozmiarów. Z drugiej strony - potraw nie może być zbyt mało. Krótko mówiąc – trzeba tak zaplanować propozycje w menu, by każdy zaspokoił swój głód i by na stołach nie pozostało nazbyt wiele.

 

Wybór menu nie jest więc prostą sprawą. Z pewnością możecie liczyć na podpowiedzi ze strony restauracji czy kucharza, który będzie przygotowywał potrawy. Ustalając jadło weselne, powinniśmy zadbać o różnorodność, albowiem przy stołach zbiorą się przecież goście o różnych upodobaniach kulinarnych. Wystarczające będzie przygotowanie dwóch różnych zup do wyboru oraz dwóch różnych potraw na danie główne, jak również zapewnienie różnorodności w daniach zimnych i przekąskach. Dobrze jest także przygotować wariant dla wegetarianów i dla dzieci, które zazwyczaj wolą proste dania. O różnorodność zadbać trzeba też w napojach. Na stołach powinna się znaleźć woda – i gazowana, i niegazowana - oraz soki. Jeśli chodzi o alkohole, prócz wódek należałoby zaserwować wina - białe i czerwone, najlepiej półwytrawne. Na uroczystościach weselnych organizowanych od wiosny do jesieni miło jest zaskoczyć gości kulinarną atrakcją w postaci mięsa z grilla lub upieczonego na ogniu prosięcia, najlepiej podawanymi w ogródku lub na patio.

 

Na standardowym weselu, trwającym ok. 12 godzin, podaje się zazwyczaj od 4 do 5 dań ciepłych, do tego przystawki, zakąski, ciasta i owoce. Niezwykle ważną rzeczą jest odpowiednie, czasowe rozplanowanie podawanych potraw, a zwłaszcza ciepłych posiłków. Nie może bowiem być tak, że trzy potrawy zostaną podane w zbyt krótkim - na przykład godzinnym odstępie, natomiast na kolejne, czwarte danie trzeba będzie czekać kilka godzin. Ciepłe posiłki podaje się przeważnie co trzy godziny.

 

Ceny menu weselnego oscylują obecnie w granicach od 120 do 200 złotych. Przy ustalaniu szczegółów i podpisywaniu umowy z salą weselną, upewnijmy się, czy w cenę wliczone są napoje oraz ciasta, kawa i herbata. Najczęściej bywa tak, że alkohol trzeba dokupić na własną rękę. Podobnie rzecz ma się z ciastami.

 

Podstawą każdego weselnego przyjęcia jest niewątpliwie tort weselny. Wprawdzie nie każdemu smakuje, lecz jego obecność jest obowiązkowa. Niektóre restauracje oferują własne wypieki, jednak większość zostawia to na głowie nowożeńców.

 







Reklama wyborcza - Piotr Januszkiewicz kandydat na posła

W tym miejscu znajdziesz zapowiedzi i relacje z imprez kulturalnych w powiecie.


Autopromocja - Informator Budowlany - Artykuły, porady, ciekawostki

Autopromocja - Informator Ślubny - Organizacja, tradycje, porady


Informacje na temat edukacji w Ostrowie Wielkopolskim i okolicy.

Zapytaj prawnika

Reklama SMOK AUDIO



iOstrowWlkp.pl reklamy POLUB NAS NA FACEBOOKU - iostrowwlkp.pl